Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam verbreekt banden Suriname

24 augustus 2010, 18.39 uur · Aangepast 26 augustus 2010, 17.06 uur

De gemeente Amsterdam sluit geen nieuwe samenwerkingsprojecten meer met Suriname. Aanleiding is de beëdiging van Desi Bouterse als president.

Ook leggen Amsterdamse bestuurders of hoge ambtenaren voorlopig geen werkbezoeken meer aan Suriname af. Omgekeerd geldt dat voor Surinaamse bestuurders en ambtenaren.

Het college van B&W laat in een persbericht weten dat het presidentschap van de heer Bouterse een onoverkomelijk bezwaar vormt om met deze Surinaamse regering een nieuwe samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Bouterse is in Nederland veroordeeld voor drugshandel en is verdachte in een strafrechtelijk proces over vijftien politieke moorden in 1982. Het college wil ook duidelijkheid scheppen voor diegenen - vaak jongeren - voor wie dit
recente verleden minder bekend of minder problematisch is.

De gemeente maakte vorige week bekend dat het een dertigtal hulpprojecten in Suriname onder de loep ging nemen naar aanleiding van de beëdiging van Bouterse. Amsterdam blijft doorgaan met een beperkt aantal projecten waarbij humanitaire aspecten of de volksgezondheid een belangrijke rol spelen.