Start van hoofdcontent

Stad

nl

Opruimen Anne Frankboom is begonnen

26 augustus 2010, 09.25 uur · Aangepast 27 augustus 2010, 09.27 uur

De werkzaamheden voor het weghalen van de Anne Frankboom zijn donderdagochtend vroeg in de stromende regen begonnen. De kastanje waaide maandagmiddag om.

Tegen 08.00 uur installeerde de hijskraan zich aan de Keizersgracht, nadat enkele auto's langs de weg waren weggesleept. Het werk in de binnentuin, waar de ongeveer anderhalf eeuw oude boom ligt, liep enige vertraging op door het slechte weer. Dat zei Karel Bowles, secretaris en penningmeester van de stichting Support Anne Frank Tree. Inmiddels is het zaagwerk volgens hem begonnen. De werkzaamheden nemen vermoedelijk de hele dag in beslag.

De Anne Frankboom was al ernstig ziek en kreeg de afgelopen jaren ondersteuning van een stalen constructie. De stronk staat nog in de grond en blijft voorlopig ook op zijn plek. Het omgevallen deel van de boom wordt in stukken gezaagd en in containers gedaan. Die komen vervolgens in een nabijgelegen loods te staan. De stichting Support Anne Frank Tree gaat de komende tijd kijken wat er met het hout gebeurt. De secretaris en penningmeester, Karel Bowles, liet weten dat de restanten van de boom niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Anne Frank keek als onderduikster tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de kastanje en schreef erover in haar dagboek.