Start van hoofdcontent

Stad

nl

Dino Soerel al langere tijd op Rozengracht

28 augustus 2010, 14.53 uur · Aangepast 22 november 2011, 12.56 uur

Dino Soerel heeft zich langere tijd schuilgehouden in de woning aan de Rozengracht waar hij vrijdagavond is gearresteerd.

De Nationale Recherche heeft zich enkele weken intensief beziggehouden met het onderzoek alvorens tot actie over te gaan. Het onderzoek kwam voort uit informatie die enige tijd geleden bij de politie is binnengekomen en na analyse zeer betrouwbaar leek.

Dit zei Jan Boersma, chef opsporing van de Nationale Recherche, zaterdag tijdens een persconferentie over de spectaculaire aanhouding. Soerel werd beschouwd als de meest gezochte zware crimineel van Nederland. Hij is aangehouden in het kader van een grote drugszaak, waarvoor hij eind vorig bij verstek is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Volgens Boersma is de arrestatie een belangrijk succes.

De kleine bovenwoning was volgens Boersma echt ingericht als schuilplaats. Soerel (49) had de vierde en vijfde verdieping van het pand in gebruik, waarbij de vijfde (een zolderkamertje) in gebruik was als fitnessruimte. De zolder bood toegang tot een dakterras, dat in verbinding stond met daken van omliggende panden. Deze constructie zou Soerel een vluchtweg hebben kunnen bieden.

De grondig voorbereide arrestatie is zonder problemen verlopen. Nadat het zwaarbewapende arrestatieteam de woning was binnengevallen, gaf Soerel zich direct over. De politie arresteerde twee van zijn mogelijke handlangers. Een van die arrestaties werd op straat verricht.

In de woning zijn geen wapens gevonden. Wel stuitte de politie op meerdere valse paspoorten met de beeltenis van Soerel. Ook werd vermommingsmateriaal gevonden, waaronder een grote hoeveelheid brillen. De politie neemt aan dat Soerel zich daarmee op straat heeft gewaagd.

Dino Soerel zit momenteel vast op een politiebureau. De basis voor zijn arrestatie vormt een bevel tot gevangenneming dat de rechtbank Haarlem heeft afgegeven in het kader van de drusgzaak. In die zaak hebben zowel de advocaat van Soerel als het Openbaar Ministerie hoger beroep aangetekend.

Vrijdag liet het Amsterdamse parket weten dat op afzienbare termijn zal worden beslist of Soerel vervolgd gaat worden in het kader van het onderzoek Passage, dat is gericht op een reeks liquidaties in de onderwereld. In dat mega-onderzoek wordt Soerel veelvuldig genoemd als opdrachtgever.

Kijk hier voor het filmpje van Frank Buis en B 101 van de arrestatie