Start van hoofdcontent

Stad

nl

Drugscrimineel Greg R.: Rechter partijdig

2 september 2010, 14.50 uur

De veroordeelde drugscrimineel Greg R. wil de rechters van het gerechtshof in Amsterdam wraken.

Hij vreest dat deze raadsheren, die moeten beoordelen of hij 5 miljoen euro aan criminele winsten moet afdragen, niet onpartijdig zijn. De wrakingszaak om deze rechters van de zaak te krijgen, dient vrijdag bij het hof. Dat zei zijn advocaat Sjoerd van Berge Henegouwen donderdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf.

Belangrijkste reden dat R. denkt dat de rechters partijdig zijn, is dat zij tweehonderd getuigen niet hebben toegewezen. Volgens Van Berge Henegouwen heeft het Openbaar Ministerie (OM) het hof misleidende informatie gegeven. Toen dat aan het licht kwam, wilde het hof geen nieuwe zitting houden om over de eventuele toewijzing van de getuigen te beslissen, aldus de advocaat.

Daarbij was een van de raadsheren vroeger een officier van justitie die in de jaren negentig ,,prominent betrokken was'' bij onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Nederland, de 'Hollandse netwerken'. Greg R. zou daar, net als Willem Holleeder, deel van hebben uitgemaakt.

R. werd in juni 2008 gearresteerd omdat hij betrokken zou zijn bij de voorbereiding van een partij cocaïne van meer dan 2200 kilo van Brazilië naar Nederland. Hij is de vader van Jesse R., één van de verdachten in het grote liquidatieproces Passage dat momenteel in Amsterdam loopt.