Start van hoofdcontent

Stad

nl

Homo's protesteren tegen geweld

5 september 2010, 17.04 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.03 uur

Enige honderden mensen zijn vanmiddag om 15.00 uur naar de Dam gekomen om te protesteren tegen geweld tegen homo's.

Het protest was georganiseerd door de actiegroep 'Right to feel safe', naar aanleiding van een golf van incidenten tegen homo's en lesbiënnes. De deelnemers liepen langs een aantal plekken waar de afgelopen tijd homo's werden lastiggevallen of in elkaar werden geslagen. Daar hingen ze posters op met informatie over de incidenten. De protestmars ging van de Dam, door de Kalverstraat, langs het Spui en eindigde bij het Homomonument.

Na een groot aantal gevallen van homofoob geweld demonstreerden op 13 juni al honderden mensen tegen het toenemende anti-homogeweld. Die manifestatie was bij het Homomonument, en werd gevolgd door een protestmars door de Kalverstraat met het eindpunt op het Rembrandtplein. Volgens de actiegroep leek dat protest effect te hebben. In de weken die volgden werden er vragen gesteld in de gemeenteraad en besteedden de media aandacht aan homofoob geweld.

Daarna deden zich opnieuw diverse gevallen van homofoob geweld voor, met als slachtoffers zowel mannen als vrouwen. Om die reden organiseerde de actiegroep een nieuwe manifestatie, die van vandaag. De actiegroep: 'De druk moet nu op de ketel blijven. Zolang het geweld tegen de homo-gemeenschap in deze schrikbarende mate blijft toenemen, moeten wij van ons laten horen', aldus de actiegroep. 'Het kan en mag niet zo zijn dat de voormalige Gay Capital van de wereld afglijdt naar een stad waar geweld wordt geaccepteerd tegen mensen die anders zijn en dit uiten'.