Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wandeltocht langs deportatieroute Joden

10 september 2010, 16.19 uur · Aangepast 12 september 2010, 18.29 uur

Er komt een 250 kilometer lange wandelroute langs het traject dat gedeporteerde Joden moesten afleggen tussen Amsterdam en Kamp Westerbork.

Het Westerborkpad moet eraan bijdragen dat de Jodenvervolging en de daarmee samenhangende deportaties niet worden vergeten, aldus de initiatiefnemers. Dat zijn KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De route begint bij de Hollandsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan en eindigt bij Kamp Westerbork in de provincie Drenthe. Het traject is opgedeeld in etappes van tien kilometer. Het pad volgt zo dicht mogelijk het spoor waarover de gedeporteerde Joden werden weggevoerd.

Onderweg komen wandelaars ook langs oorlogsmonumenten, synagogen en locaties die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog. Over de route verschijnt een speciale wandelgids. Op website westerborkpad.nl komt aanvullende info te staan.

De wandelsportorganisatie en Herinneringscentrum Kamp Westerbork werken al langer samen. Zaterdag is voor de vijfde keer de Kamp Westerbork Wandeltocht. Het Westerborkpad wordt volgend jaar officieel gepresenteerd.