112

Leider Hells Angels mag definitief geen wapens

15 september 2010, 14.40 uur · Aangepast 22 november 2011, 10.33 uur

Daniël Uneputty, president van de Amsterdamse afdeling van de Hells Angels, krijgt zijn wapenvergunning definitief niet terug.

Uneputty verloor woensdag een beroepsprocedure bij de Raad van State. Het besluit van de rechtbank in Amsterdam, die eind 2009 oordeelde dat Uneputty geen vuurwapens mocht bezitten, wordt daarom niet teruggedraaid. Volgens de rechtbank waren er voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat Uneputty zich in criminele kringen beweegt. De raad is het daar mee eens.

De wapenvergunning van de leider van de Hells Angels werd in 2006 ingetrokken door de politie. Uneputty had een revolver en een pistool met bijbehorende munitie. Het besluit was vooral gebaseerd op het strafrechtelijk onderzoek tegen een groep Hells Angels dat toentertijd liep.

De Angels werden onder meer verdacht van het vormen van een criminele organisatie die zich toelegde op drugshandel en het plegen van geweldsmisdrijven. Uiteindelijk liep de zaak stuk wegens fouten van de officier van justitie.

Daniël Uneputty, beter bekend onder de naam Unu, volgde in 2004 Willem van Boxtel op als president van de Amsterdamse zogeheten chapter van de Hells Angels. Van Boxtel werd uit de club gegooid, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij plannen om 'topcrimineel' Willem Holleeder uit de weg te ruimen. De Amsterdamse chapter is de grootste en leidende Angelsafdeling in Nederland.