Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Johan Cruijff haalt keihard uit naar Ajax

20 september 2010, 10.21 uur · Aangepast 18 november 2011, 12.16 uur

Johan Cruijff haalt in zijn column in De Telegraaf keihard uit naar Ajax.

"Dit is Ajax niet meer. Dit Ajax is nog slechter dan de ploeg uit de periode voordat Rinus Michels in 1965 bij de club kwam", schrijft hij in zijn column van maandag.

"Er moet een grote bezem door. In het belang van de club zou daarom iedereen moeten vertrekken", gaat Cruijff verder. Het rapport dat voorzitter Uri Coronel tweeënhalf jaar geleden liet verschijnen, heeft volgens hem niets geholpen. "Met daarin allerlei conclusie en suggesties voor de toekomst. Als je ziet wat daarvan is terechtgekomen, dan is het één groot drama. Qua financiën, qua opleiding, qua scouting, qua aankoopbleid en qua voetbal."

Twee jaar geleden wilde Cruijff zelf nog de jeugdopleing rigoureus aanpakken. "Alleen wilden de mensen op wie ik toen rekende, dat uiteindelijk niet uitvoeren. Met alle gevolgen van dien", legt hij uit. Daarbij benadrukt Cruijff nog maar eens het slechte spel van de huidige koploper. "Ik geef eerlijk toe dat er nu veel kwaadheid in me zit. Omdat dit Ajax niet meer is. Deze ploeg is niet in staat om meer dan drie keer de bal naar elkaar toe te spelen en leverde tegen Real Madrid één schot op doel af."

"Voor een Ajacied als ik, doet dat veel pijn", concludeert de legendarische nummer 14.