Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

'Deze bezuinigingen zijn bereverdrietig'

24 september 2010, 18.02 uur · Aangepast 24 september 2010, 19.38 uur

"Deze bezuinigingen zijn bereverdrietig", zei Jetta Klijnsma (PvdA) vrijdag tijdens een actiebijeenkomst in De Balie in Amsterdam. Hier vond de aftrap plaats van de actie Stop Culturele Kaalslag. FNV Kiem organiseerde de bijeenkomst.

Klijnsma is bang dat een nieuw kabinet onevenredig veel op de kunst- en cultuurbegroting zal bezuinigen.

Tientallen mensen waren bijeen in De Balie. Op internet staat een petitie die mensen kunnen tekenen. Inmiddels hebben ongeveer 27.000 mensen hun steun betuigd.

VVD, CDA en PVV, die onderhandelen over een rechts minderheidskabinet, zouden flink willen snijden in het budget voor cultuur. Het ministerie van OCW zou meer dan 200 miljoen moeten bezuinigen, ruim 20 procent van het huidige budget. Dat zou vooral ten koste gaan van de uitvoerende kunst, zoals orkesten en theatergezelschappen.

Volgens Klijnsma heeft de PVV een vreemd beeld van cultuur. ,,Cultuur is niet alleen voor de happy few als zoveel mensen samen van iets genieten.’’ Muzikant Carel Kraayenhof uitte zijn ongenoegen over de geruchten die de ronde doen over de voorgenomen bezuinigingen. ,,Een volk dat de cultuur begraaft, verliest de identiteit.’’

Ook Halina Reijn was aanwezig op de bijeenkomst. ,,Als de bezuinigingen doorgaan dan wordt cultuur past echt superelitair’’, meent de actrice. Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Ballet, bevestigde deze gedachtegang. ,,En gezin betaalt nu 312 euro om bij ons op de eerste rang te zitten. Een dagje python kost ongeveer 145 euro.’’ Volgens Schoonderwoerd zullen door eventuele bezuinigingen toegangskaarten duurder worden en daardoor minder publiek trekken.

Actievoerders lezen komende week voor hun theater- of muziekuitvoeringen een manifest voor. De optredens zullen daardoor later beginnen.