Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wethouders GroenLinks tegen fouilleren West

28 september 2010, 10.56 uur · Aangepast 29 september 2010, 13.48 uur

Het college van B & W is met uitzondering van de wethouders van GroenLinks akkoord gegaan met het voorstel van de burgemeester om preventief fouilleren uit te breiden naar delen van West.

De gemeente wil hiermee wapenbezit en het wapengebruik door jeugd in West verder terugdringen. Ook is besloten door te gaan met preventief fouilleren in gedeelten van de stadsdelen Zuidoost, Oost en Centrum, maakte de gemeente maandag bekend. De wethouders van GroenLinks stemden tegen dit besluit.

De coalitiepartners VVD (voor) en Groenlinks (tegen) stonden eerder al lijnrecht tegenover elkaar in de keus voor wel of niet preventief fouilleren. Het college zou vorige week dinsdag al een beslissing nemen, maar stelde het besluit uit tot deze week.

Afgelopen donderdag bevestigden bronnen uit het stadhuis AT5 al dat Burgemeester Eberhard van der Laan van plan was preventief te laten fouilleren in West. Het voorstel moest echter eerst worden goedgekeurd door de driehoek Politie, Justitie en Openbaar Ministerie. Tot die tijd wilde de gemeente niets bevestigen.

In de gebieden waar de politie preventief mag fouilleren, is sinds 2004 sprake van een forse daling van het aantal wapenincidenten. In het centrum is het aantal incidenten gedaald met 36 procent en in Zuidoost met 21 procent. In de rest van de stad steeg het aantal wapenincidenten daarentegen met 8 procent.

Gemiddeld trof de politie vorig jaar bij twee van de honderd gefouilleerde personen wapens aan. In Amsterdam West is al enige jaren sprake van een groot aantal wapenincidenten waarbij jongeren zijn betrokken. Vorig jaar waren dit er nog 298.

Op dit moment is 6 procent van Amsterdam aangewezen als veiligheidsrisicogebied. In het centrum gaat het vaak om incidenten met messen in de horeca. In Zuidoost wordt vaker een vuurwapen getrokken. Het structurele wapengeweld in Zuidoost en Oost is volgens de gemeente voor een groot deel gerelateerd aan de drugsscene.

Uit onderzoek blijkt dat 78 procent van de Amsterdammers voorstander is van wapencontroles. Dat is iets hoger dan voorgaande jaren. Het aantal tegenstanders is gedaald van 10 naar 8 procent. Van de Amsterdammers heeft driekwart er geen moeite mee zelf te worden gecontroleerd.