Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Links en rechts botsen over kraakwet

29 september 2010, 21.11 uur · Aangepast 23 november 2011, 17.45 uur

Een klassieke botsing tussen links en rechts woensdagmiddag in de gemeenteraad, met als inzet de uitvoering van de kraakwet, die vrijdag officieel ingaat.

VVD en CDA willen dat de 200 kraakpanden in de stad snel ontruimd gaan worden. Daartegenover staan de linkse partijen, die ervoor pleiten dat er niet ontruimd wordt voor leegstand. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft zich uiteindelijk uitgesproken tegen het ontruimen van kraakpanden voor leegstand.

Collegepartijen PvdA en GroenLinks dienden tijdens een vergadering samen met D66 een motie in waarin ze het stadsbestuur opriepen zo snel mogelijk te komen met een speciale leegstandverordening en nadere voorstellen voor het bestrijden van leegstand.

Uitgangspunten daarbij moeten volgens de partijen onder meer zijn dat het onbewoonbaar maken van woningen wordt beperkt en dat de tijdelijke verhuur en bewoning van leegstaande panden moet worden bevorderd. De motie kwam nadat burgemeester Eberhard van der Laan maandag had aangekondigd dat Amsterdam gehoor zal geven aan de wet kraken en leegstand, die vrijdag in werking treedt. Het plan is ongeveer tweehonderd panden in de stad te ontruimen.

De burgemeester zei tijdens de vergadering dat ook hij het liefst niet wil ontruimen voor leegstand en ernaar streeft dit zo veel mogelijk te voorkomen. Hij kon echter niet uitsluiten dat dit af en toe toch zal gebeuren. Van der Laan liet weten dat met de aanpak een landelijk beleid wordt gevolgd van het Openbaar Ministerie. ,,We moeten eraan geloven, vrienden.’’ Volgens de burgervader is de Amsterdamse notitie over de ontruiming met zorgvuldigheid opgesteld en is van gretigheid of haast geen sprake.

De reden dat Amsterdam in rondes wil ontruimen en de politie niet gelijk op een pand afstuurt zodra krakers het hebben ingenomen, zijn volgens Van der Laan ervaringen in het verleden. ,,Als we gelijk ontruimen kan dat gemakkelijk leiden tot escalatie.’’

Ondanks de toezegging van de burgemeester dat hij bij voorkeur niet ontruimt uit leegstand, dienden de partijen toch de motie in. ,,Om een signaal af te geven dat de burgemeester kan gebruiken in zijn onderhandelingen met de driehoek (gemeente, politie en justitie)’’, aldus de PvdA. Alleen CDA, VVD en Trots op Nederland stemden tegen, omdat zij het liefst zien dat alle kraakpanden in de stad zo snel mogelijk worden ontruimd.

De gemeenteraad praat volgende week verder over de aanpak.