Start van hoofdcontent

Stad

nl

Krakers bedreigen Van der Bijl en Schaap

1 oktober 2010, 13.58 uur · Aangepast 2 oktober 2010, 16.25 uur

De woningen van officier van justitie Otto van der Bijl en politiecommissaris Leen Schaap in Amsterdam worden 24 uur per dag bewaakt na dreigementen uit de kraakbeweging.

Het huis van de openbare aanklager, die het optreden tegen de krakers voor justitie coördineert, werd beklad. De naam van zijn partner stond op de gevel geschreven. Aan zijn kind werd ook gerefereerd. 'Een ongeluk zit in een klein hoekje,' stond er . In de buurt waren teksten geklad: 'Otto ben je thuis?' AT5 ging langs en zag dat de teksten inmiddels zijn verwijderd. Op de activistensite Indymedia zou een oproep zijn gedaan een bom te plaatsen onder de auto van commissaris Schaap. Het kenteken van Schaaps auto stond in de oproep genoemd.

Een politiewoordvoerster doet geen mededelingen over de achtergrond van de beveiligingsmaatregelen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil er helemaal niets over kwijt.

De antikraakwet die kraken verbiedt gaat vandaag in. De Amsterdamse 'driehoek' (gemeente, politie en justitie) wil de ongeveer tweehonderd kraakpanden in de stad ontruimen. Voor de krakers zijn Van der Bijl en Schaap de gezichten van de ontruimingsploegen in Amsterdam.