Start van hoofdcontent

Politiek

NL
V

PvdA stapt uit coalitie Oost

5 oktober 2010, 09.40 uur · Aangepast 6 oktober 2010, 12.24 uur

De PvdA is in de nacht van maandag op dinsdag uit de coalitie met D66 en GroenLinks in stadsdeel Oost gestapt. Dat bevestigde fractievoorzitter Meint Helder. Met het opstappen van de PvdA treedt ook stadsdeelvoorzitter Fatima Elatik af.

Aanleiding voor de crisis binnen de coalitie in de deelraad is het aanhoudende gesteggel rond muziekcentrum MuzyQ in het project Oostpoort. Het stadsdeel ging vorig jaar garant staan voor MuzyQ, maar kreeg een miljoenenstrop te verwerken, omdat de opbrengsten sterk tegenvielen. "We hebben woensdag en donderdag ook al vergaderd over de kwestie", zegt Helder. "De raadsvergadering van maandagavond ging om de politieke verantwoordelijkheid rond dit gebeuren."

De PvdA wilde volgens Helder een "stevig signaal afgeven naar het dagelijks bestuur van het stadsdeel. We hadden het plan een motie van afkeuring in te dienen. Toen bleek dat coalitiepartners D66 en GroenLinks deze motie niet steunden en ons adviseerden zelf deze motie niet in te dienen, besloten we uit de coalitie te stappen. De PvdA, en dus ook Fatima Elatik, staat als één man achter die beslissing". Elatik sprak zelf niet tijdens de raadsvergadering.