Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Museum PlMA Leidseplein is wèl open

10 oktober 2010, 19.58 uur · Aangepast 11 oktober 2010, 17.07 uur

Amsterdam heeft er een museum bij. Zondagmiddag opende cultuurwethouder Carolien Gehrels het Pieter Lemmens Museum of Modern Art (PIMA) aan het Leidseplein.

Kunstenaar Pieter Lemmens stichtte het museum als geschenk aan Amsterdam, omdat veel topmusea in de hoofdstad naar zijn idee al te lang geheel of gedeeltelijk gesloten zijn.

"De stad heeft een traditie op het gebied van moderne kunst. Het PIMA is een manifest waarmee ik aandacht wil vragen voor de functie en de rol van musea en voor wie in de toekomst gaat bepalen wat er in een museum te zien is", aldus de oprichter.

In het museum is werk te zien van Amsterdamse kunstenaars, onder wie Marieke van Diemen, David Lindberg, Marc Bain en Lemmens zelf. Het PIMA is tot en met 31 oktober geopend. De toegang is gratis.

In 2007 verspreidde Lemmens posters met Pieter Lemmens in het Stedelijk. Zijn werk was echter niet in het Stedelijk Museum te zien, de kunstenaar zelf bezocht het museum een week lang elke dag en geïnteresseerden konden zich bij hem aanmelden voor een rondleiding.

Het Rijksmuseum is al jaren gedeeltelijk gesloten in verband met een grootscheepse renovatie. Het Stedelijk Museum was jarenlang helemaal dicht wegens verbouwing. Sinds september is een deel weer toegankelijk. Ook het Scheepvaartmuseum in de hoofdstad sloot zijn deuren voor een uitgebreide opknapbeurt.