Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Monument voor dove joodse oorlogslachtoffers

17 oktober 2010, 15.08 uur · Aangepast 18 oktober 2010, 19.04 uur

Amsterdam krijgt zondagmiddag een monument ter nagedachtenis aan de vermoorde dove joodse slachtoffers van het naziregime.

Het initiatief hiervoor komt van de stichting Dovenshoah, die zich bezig houdt met het bestuderen en onder de aandacht brengen van de joodse dovencultuur in Nederland.

Het monument wordt geplaatst in het Hortusplantsoen, tegenover de voormalige dovenschool waar Duitsers in de Tweede Wereldoorlog dove joden verzamelden voor transport naar de concentratiekampen. Het figuratieve beeld is ontworpen door voormalig verzetsstrijdster Truus Menger.

Het is volgens het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) niet duidelijk hoeveel dove joodse Nederlanders in de Holocaust zijn omgekomen. ,,Joods-zijn werd wel opgenomen in het bevolkingsregister, maar doofheid niet’’, aldus een zegsman. De stichting Dovenshoah probeert echter zoveel mogelijk verhalen van dove joodse overledenen te achterhalen en te documenteren.

Voor zover bekend is het initiatief van Dovenshoah het eerste monument ter wereld om deze specifieke groep te herdenken.

De redactie van BUURT was bij de onthulling aanwezig en maakte een korte videoreportage.