Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Demonstranten Wilders van elkaar scheiden'

22 oktober 2010, 11.32 uur · Aangepast 23 november 2011, 10.46 uur

Burgemeester Eberhard van der Laan is niet van plan om de voor- en tegenstanders van Geert Wilders tegelijkertijd te laten demonstreren.

Dat zei hij donderdag in het AT5-programma Het Gesprek met de Burgemeester. Op 30 oktober komen leden van de rechtse English Defence League (EDL) naar Amsterdam voor een pro-Wilders demonstratie. Daarop kondigde de extreemlinkse Anti Fascistische Actie aan om dezelfde dag een tegenprotest te organiseren.

Hoewel de spanning in aanloop naar de demonstratie oploopt, ziet Van der Laan niets in een verbod. "Het recht op demonstreren is bijna heilig en dat moet vooral zo blijven. Maar de politie zit er bovenop."

Om een confrontatie te voorkomen, zal ervoor worden gezorgd dat beide groeperingen niet tegelijkertijd op dezelfde plek kunnen samenkomen, zo gaf Van der Laan aan. Bovendien zal met name de EDL scherp in de gaten worden gehouden. "Als ze ook maar iets verkeerd doen, zullen we ze bij de kladden grijpen en op de boot terug naar Engeland zetten."

Eerder riep de burgemeester alle demonstranten al op om het op 30 oktober vreedzaam te houden. Geert Wilders heeft zich inmiddels gedistantieerd van het protest. Hij wil niets te maken hebben met de EDL.

Bekijk hier de hele uitzending van Het Gesprek met de Burgemeester.