Start van hoofdcontent

Stad

nl

Ajax-fans sturen aan op confrontatie met EDL

29 oktober 2010, 11.23 uur · Aangepast 30 oktober 2010, 16.04 uur

De extreemrechtse English Defence League (EDL) is zaterdag wat de Ajax-supporters van AFCA.nl betreft niet welkom in Amsterdam.

Op de website worden Ajax-aanhangers opgeroepen om zaterdag naar de demonstratie in de Generatorstraat te komen, "omdat wij geen (gewelddadig) racisme en fascisme in onze stad tolereren''.

Op de homepage van de site voor Ajax-supporters staat een foto van een EDL-demonstratie met een rood kruis daar doorheen en daarboven de tekst 'Niet in onze stad!'.

De schrijvers van de oproep stellen geen geweld tegen de politie te willen gebruiken. Ajax-supporters zullen volgens de site om 13.00 uur verzamelen op station Sloterdijk, waarna ze naar de Generatorweg in het Westelijk Havengebied zullen trekken.

Een woordvoerster van burgemeester Van der Laan laat in een reactie weten dat de gemeente op de hoogte is van de oproep. "We zullen er alles aan doen om de demonstratie van de EDL ordelijk te laten verlopen. We zullen hard optreden tegen iedereen die de demonstratie wil aangrijpen om de confrontatie aan te gaan. Ajax-supporters hebben daar niets te zoeken. De politie zal beide groepen uit elkaar houden''.