Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote ontruimingsactie komende dinsdag

3 november 2010, 13.21 uur · Aangepast 4 november 2010, 18.16 uur

Aanstaande dinsdag houdt de gemeente een grote ontruimingsronde.

De Mobiele Eenheid (ME) zal ontruimen op tien locaties. Het gaat om een groot aantal panden in onder meer in de Vrolikstraat, de Schoolstraat en op de Passeerdersgracht, waar kraakgroep Schijnheilig zit.

Burgemeester Van der Laan kondigde de actie woensdag aan in een brief aan de gemeenteraad.

Een aantal panden wordt ontruimd op last van de rechter, op verzoek van de eigenaar. Andere gebouwen zullen op basis van het strafrecht worden ontruimd. Hiervan heeft de rechter inmiddels geoordeeld dat ze leeg mogen worden gehaald. Ook zal een aantal eenheden worden ontruimd waarover nog niet is geprocedeerd maar waarvan de bewoners worden verdacht van huisvredebreuk.

Het is de eerste ontruimingsronde sinds de invoering van de anti-kraakwet op 1 oktober. Een protest tegen de wet liep die dag volledig uit de hand toen krakers slaags raakten met ME.

In totaal telt Amsterdam nu twee tot driehonderd kraakpanden. Er is een prioriteitenlijst opgesteld die de kraakpanden in drie categorieën verdeelt. De panden die nog in gebruik waren toen ze gekraakt werden en de panden die voor overlast zorgen worden als eerst ontruimd. Daarna komen de panden die tijdens de kraak wel een jaar leeg stonden, maar waar de eigenaar een plan heeft aan de beurt. De panden waar geen plan voor bestaat worden alleen ontruimd als de politie capaciteit over heeft.

De rechtbak heeft onlangs bepaald dat onruimen mag, mits krakers vooraf worden ingelicht.

Brief Van der Laan