Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wet Bibob ook voor vechtsportgala's

6 november 2010, 11.30 uur · Aangepast 27 februari 2011, 15.58 uur

Vechtsportgala's gaan binnenkort onder de wet Bibob vallen, waarmee bijvoorbeeld gemeenten organisatoren kunnen laten controleren op een criminele achtergrond.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat vrijdag toegezegd in een gesprek met burgemeester Eberhard van der Laan. 

Van der Laan liet eerder in de media weten enkele gala's uit zijn stad te willen weren omdat het 'netwerkbijeenkomsten van criminelen' zouden zijn en zag Bibob daarvoor als een geëigend middel. Gemeenten krijgen na het screenen een advies. Daarmee hebben ze een bestuurlijk middel om bijvoorbeeld vergunningen te weigeren. Teeven werkt aan een aanpassing van de wet en zal de vechtsportgala's daarin meenemen.

Op dit moment geldt de wet Bibob al voor bijvoorbeeld vergunningen in onder andere horeca, bouw, afval en transport, coffeeshops, bordelen en smart- en growshops. Onlangs werd de wet uitgebreid met onder andere exploiteren van speelautomaten, het importeren van vuurwerk en vastgoedtransacties met de overheid. De wet is bedoeld om vermenging van onderwereld en bovenwereld tegen te gaan.

Een gemeente kan voor het onderzoek hulp vragen aan het landelijk Bureau BIBOB. Als er sprake is van criminele antecedenten of onduidelijke financiële constructies kan worden besloten geen vergunning, subsidie of opdracht te geven.