Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volledig aangepast sportcentrum in Noord

7 november 2010, 15.06 uur · Aangepast 7 november 2010, 15.32 uur

Kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte kunnen voortaan onder alle omstandigheden sporten in het volledig aangepaste Ronald McDonald Centre in Noord.

In het centrum zijn onder meer twee zwembaden, een fitnessruimte en een zeer grote sporthal gehuisvest. Buiten het gebouw zijn (kunst)grasvelden, speciale fitnessapparaten en een atletiekbaan aanwezig. ,,Dit is het eerste sportcentrum in West-Europa voor deze groep kinderen'', aldus Marc van den Tweel, directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Een gymzaal met ledverlichting in de vloer waardoor het lijnenspel verandert of een beweegbare vloer in het zwembad. Het gebouw bestaat uit allerlei technische snufjes. Indien nodig worden kinderen met een beperking vanaf de kleedkamer het zwembad ingetakeld. Daar houdt een zogenoemd drenkelingsysteem de zwemmers in de gaten. Wanneer een kind te lang niet beweegt, gaat het alarm af.

Ook aan de afwerking van het complex is gedacht. De muren van het pand zijn van zacht materiaal zodat de kinderen zich niet hard kunnen stoten. Daarnaast heeft elk gedeelte van het centrum een andere kleur. Blauw voor het zwembad, groen voor het sportgedeelte en rood voor het bezoekersdeel. Op die manier verdwalen kinderen minder makkelijk.

Normaal gesproken heeft een sportschool enkele aanpassingen voor minder mobiele sporters. Van den Tweel: ,,Een aanpassing aan het toilet is echter niet genoeg.'' Bij het Ronald McDonald Centre zijn de rollen omgedraaid. ,,Hier is geen normaal toilet te vinden. Alles is aangepast met uitzondering van een paar faciliteiten.'' De sportvoorziening heeft ruimte voor 1100 sporters en supporters.

Voor wie sporten niet mogelijk is, zijn er dans-, knutsel-, toneel- en computerruimtes. Het centrum is niet alleen bedoeld voor kinderen en jongeren met een handicap of chronische ziekte. Ook kinderen met overgewicht en leerlingen van ZML-scholen, voor zeer moeilijk lerende kinderen, kunnen er terecht.

Het sportcentrum in de hoofdstad is een initiatief van Dennis Gebbink, voormalig voetballer in de hoogste klasse van het amateurvoetbal en oprichter van de stichting Only Friends. De stichting begon een voetbalclub voor kinderen met een beperking. Gebbink heeft zelf een zoon met een handicap en droomde van een centrum gericht op deze groep kinderen. Only Friends en het Ronald McDonald Kinderfonds sloegen de handen ineen en bouwden het Ronald McDonald Centre Friends Only. Onder anderen rolstoeltennister Esther Vergeer en oud-voetballer Marco van Basten zijn de ambassadeurs.