Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD: 'Gewoon doorgaan met ontruimen'

11 november 2010, 12.38 uur · Aangepast 12 november 2010, 18.22 uur

De VVD in de gemeenteraad wil dat de stad gewoon doorgaat met het ontruimen van kraakpanden op basis van het kraakverbod.

Dat maakte de partij, die in het college van burgemeester en wethouders zit, donderdag bekend.

Het gerechtshof in Den Haag verbood maandag de ontruiming van een aantal kraakpanden in verschillende steden op basis van de nieuwe antikraakwet. Volgens het hof is die in strijd met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Krakers voor wie ontruiming dreigt, hebben namelijk geen mogelijkheid daarover van tevoren het oordeel van de rechter te vragen. Politie, justitie en de gemeente Amsterdam besloten vervolgens voorlopig geen panden te ontruimen of basis van het nieuwe kraakverbod, dus op basis van het strafrecht.

De VVD wil nu dat de stad toch doorgaat met ontruimen en zo ,,een proefproces’’ uitlokt. De liberalen hopen dat de uitkomst daarvan anders is dan de uitspraak van het hof in Den Haag. Gemeenteraadslid Frank van Dalen: ,,De wet is helder. Kraken is niet toegestaan. Wij willen dat Amsterdam doorgaat met ontruimen en zodoende vermoedelijk een proefproces uitlokt.''

De partij wil verder dat de gemeente nog een andere tactiek toepast om krakers aan te pakken. Zij moet mensen die een pand kraken oppakken omdat ze in overtreding zijn en ervoor zorgen dat ze een straatverbod krijgen. De eigenaar van het pand kan dan ondertussen via het civiel recht om ontruiming vragen.

De VVD zit in het college van burgemeester en wethouders met de PvdA en GroenLinks. Die laatste partij liet eerder deze week nog weten juist blij te zijn met de uitspraak van het hof. Gemeenteraadslid Tamira Combrink zei dat ,,het recht heeft gezegevierd’’.