Ajax met 2-0 hard onderuit tegen AZ

14 november 2010, 17.32 uur · Aangepast 15 november 2010, 20.28 uur

Ajax heeft zondag de tweede competitienederlaag op rij geleden. De Amsterdamse club verloor volkomen verdiend bij AZ (2-0).

Het verlies had veel hoger kunnen uitvallen. AZ mocht zichzelf aanrekenen dat het de rivaal uit Amsterdam niet zwaarder voor een belabberd optreden bestrafte.

Ajax kwam door het fanatieke spel van de thuisclub nauwelijks in het spel voor. Het team startte met twee aanvallende middenvelders. Christian Eriksen en Siem de Jong kregen hulp van de Zweedse controleur Rasmus Lindgren.

Luis Suarez was voor rust als enige Ajacied dichtbij de openingstreffer. De aanvoerder schoot voor de elfde keer dit seizoen in de eredivisie op de lat. Hij maakte opnieuw een geïrriteerde indruk. Het samenspel met de onzichtbare Mounir El Hamdaoui verliep wederom slecht. Trainer Martin Jol besloot na een klein uur de balvaste Mido als derde spits te brengen. De ingreep leverde niet het gewenste resultaat op.

Niet de bonkige spits uit Egypte maar zijn collega uit Italië bleef kansen krijgen om de wedstrijden open te breken. Pellè stuitte echter op doelman Maarten Stekelenburg en schoot maar weer eens naast. AZ kreeg uiteindelijk na 74 minuten loon naar werken. Suarez verloor Ragnar Klavan uit het oog. De linksback stelde Pontus Wernbloom in staat raak te koppen (0-1). Nog geen twee minuten later besliste invaller Kolbeinn Sigthorsson de wedstrijd definitief.

André Ooijer kreeg in de voorlaatste minuut nog een rode kaart voor een zware overtreding op Pellè. Hij mist daardoor zaterdag de ontmoeting met zijn oude liefde PSV. Ajax, dat vorige week verloor van ADO Den Haag (0-1), heeft nu een achterstand van zes punten.

Kijk vanavond naar Studio Ajax, om 18.23 uur, met herhalingen om 20.32 en 22.42 uur.