Start van hoofdcontent

Ajax

NL
V

Cruijff: "Oud-spelers moeten in ledenraad!"

15 november 2010, 08.58 uur · Aangepast 18 november 2011, 12.50 uur

Johan Cruijff roept oud-spelers van Ajax als Marco van Basten, Frank Rijkaard, Tscheu La Ling en Marc Overmars op om zitting te nemen in de ledenraad.

Hij wil meer voetballers in de clubleiding, schrijft de voormalig trainer en speler van Ajax en Barcelona maandag in zijn column in De Telegraaf.

"Door nu te beginnen meer ‘voetbal’ in de ledenraad te brengen, kan straks die lijn ook door de rest van Ajax worden getrokken. Bij iedere vrijgekomen functie moet dan eerst gekeken worden of een ex-voetballer beschikbaar is met tegelijk de specifieke kennis over de portefeuille die hij krijgt."

De oproep van Cruijff volgt na de nieuwe pijnlijke nederlaag van Ajax in de competitie. Zondag was AZ met 2-0 te sterk. "Nu zit je met de kromme situatie dat de commissarissen en het bestuur geen topvoetbalachtergrond hebben, maar toch moeten beslissen wie er geschikt is om trainer of directeur te worden. Juist in zo'n geval zou de ledenraad de leiding moeten adviseren.''

Op 14 december zijn acht van de 24 leden herkiesbaar. Tot 30 november kunnen nieuwe leden worden aangemeld, weet Cruijff.

De beroemde 'Nummer 14' veroorzaakte vorige week beroering door in zijn column het bestuur en directie van Ajax te betichten van wanbeleid en meende dat de hele top moest opstappen. Dat was na de 1-0-nederlaag tegen ADO Den Haag. "Het gaat er niet om de club kapot te maken, het gaat erom te voorkomen dat de club kapot gaat. Daarom ben ik in actie gekomen. Ik herken mijn Ajax niet meer'', verduidelijkt Cruijff maandag.

Hij noemt bewust de namen van Van Basten, Ling, Rijkaard en Overmars, maar ook die van Peter Boeve, Keje Molenaar en Edo Ophof. "Om aan te geven dat niet alle voetballers zo dom zijn als vaak nog door sommigen wordt beweerd. Iemand als Overmars heeft toch meegeholpen om van Go Ahead Eagles een van de drie profclubs te maken die volgens de KNVB financieel helemaal gezond zijn. Zoals Ling in Slowakije een club helemaal naar het idee van het 'oude' Ajax heeft georganiseerd.''

De ledenraad heeft de bevoegdheid om bestuursleden van de vereniging te benoemen, te ontslaan of te schorsen. Uri Coronel, de huidige voorzitter van de Amsterdamse club, legde zijn lot vorige week al in handen van de ledenraad. "Als ze geen vertrouwen meer in me hebben, dan stap ik op'', reageerde hij.

Zondagavond, na de nederlaag tegen AZ, wachtten boze Ajax-fans de ploeg op bij de ArenA.