Matig Oranje, bijzondere reeks Huntelaar

17 november 2010, 23.34 uur · Aangepast 22 november 2010, 08.38 uur

Oranje mag dan matig hebben gespeeld in het gewonnen oefenduel tegen Turkije (1-0), spits Klaas-Jan Huntelaar is bezig aan een bijzondere reeks.

Met zijn treffer tegen Turkije is Huntelaar toegetreden tot een bijzonder rijtje doelpuntenmakers van het Nederlands elftal. Zeven voormalig internationals scoorden eerder in vijf duels op rij. Huntelaar maakte woensdag alweer zijn negende in vijf wedstrijden.

Beb Bakhuys, Jan Thomée, Leen Vente en Johan Neeskens scoorden in een serie van vijf duels vijf keer. Kick Smit maakte zeven doelpunten, Noud van Melis (8) en Wout Buitenweg (9) waren nog trefzekerder. Neeskens was in 1974 de laatste die de serie neerzette.

Huntelaar maakte zijn treffer in de 52e minuut op aangeven van Hedwiges Maduro, die op de positie van de geblesseerd afgehaakte Van Bommel op het middenveld begon.

Het was verder een zouteloze avond in de ArenA. De eerste helft leverde slechts twee gevaarlijke momenten op. Doelman Maarten Stekelenburg reageerde na 11 minuten attent op een doelpoging van Burak Yilmaz. Wesley Sneijder was bijna succesvol met een snoeihard schot. De spelmaker mocht na rust in de kleedkamer blijven. Umut Bulut en Kazim Kazim waren na de hervatting dichtbij de gelijkmaker maar stuitten op keeper Stekelenburg, de beste man bij de thuisploeg

Opnieuw raakte een international van Oranje ogenschijnlijk zwaar geblesseerd. Joris Mathijsen ging door zijn enkel en spoedde zich meteen naar een ziekenhuis. Ook Royston Drenthe zal de interland tegen Turkije niet snel meer vergeten. Hij debuteerde in de slotfase voor Oranje.

Het duel verliep onrustig omdat de massaal toegestroomde Turkse supporters herhaaldelijk vuurwerk op het veld gooiden. De arbiter moest de wedstrijd zelfs even stilleggen zodat aanvoerder Hamit Altintop het publiek kon toespreken.