Start van hoofdcontent

Stad

nl

WikiLeaks nu ook vanuit Amsterdam

7 december 2010, 14.54 uur · Aangepast 8 december 2010, 14.15 uur

Klokkenluiderssite WikiLeaks heeft onderdak gevonden in Amsterdam. Het bedrijf Byte heeft de hosting van Wikileaks.nl op zich genomen. XS4All verzorgt de netwerkcapaciteit.

Byte, dat in de Paleisstraat zit, verzorgt sinds 9.00 uur vanochtend de mirror van Wikileaks.nl, zo meldt het bedrijf.

De klokkenluiderssite beheerst al dagenlang het wereldnieuws nadat het duizenden geheime documenten van de Amerikaanse overheid online zette. In een van de documenten staat dat groepen ultraorthodoxe chassidische joden vanuit Amsterdam samen zouden werken met de Israëlische georganiseerde misdaad. De site is vorige week van haar originele Amerikaanse internetadres verjaagd. De Franse regering heeft de rechter gevraagd om bepaalde Franse IT-dienstverlening aan WikiLeaks stop te zetten.

Dinsdag werd oprichter en gezicht van de site Julian Assange door de Britse politie gearresteerd. Er was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Zweedse politie. Aanleiding waren aangiftes van twee Zweedse vrouwen wegens aanranding en verkrachting. Assange ontkent de beschuldigingen.

Byte neemt de hosting van Wikileaks.nl over omdat het bedrijf het belangrijk vindt dat er vrijheid van meningsuiting is. "De rechterlijke macht gaat over wat wel en niet toelaatbaar is binnen de grenzen van de wet. De Eerste en Tweede kamer gaan over welke wetten er zijn in Nederland. Niet een (buitenlandse) overheid of actiegroep bepaalt wat burgers of bedrijven mogen doen", zo staat in een verklaring.