Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

NCRV schrapt programma Keith Bakker

10 december 2010, 12.12 uur · Aangepast 22 november 2011, 15.48 uur

De NCRV schrapt de geplande uitzendingen van het programma Family Matters van Keith Bakker.

Dat heeft de omroep besloten naar aanleiding van de beschuldigingen dat Keith Bakker meerdere patiënten van zijn verslavingskliniek Smith and Jones seksueel heeft misbruikt.

In een verklaring laat de NCRV weten "zeer geschokt" te zijn over de aantijgingen. "Meerdere cliënten laten zich zeer kritisch uit over de werkwijze van Keith Bakker als therapeut. Een therapeut kan alleen werken vanuit een absolute vertrouwensbasis. Die vertrouwensbasis is in deze situatie weggevallen. Daarom ziet de NCRV zich genoodzaakt om de nieuwe serie Family Matters – die dinsdag 14 december van start zou gaan – terug te trekken." In het programma Family Matters probeerde Bakker gezinnen met onhandelbare kinderen te helpen.

De Telegraaf schreef vrijdag dat meerdere ex-patiënten zich hebben gemeld met verhalen over seksueel misbruik. Ten minste een van de meisjes zou destijds minderjarig zijn geweest. Er zou aangifte zijn gedaan bij de politie.

In het verleden is wel vaker kritiek geweest op de onorthodoxe methodes van Bakker. Op de site van Smith and Jones wordt de aanpak omschreven als "hardcore, op eigen keuze gebaseerd en anders is dan je je ooit had kunnen voorstellen." Bakker heeft de aantijgingen in een verklaring ontkend.

Fragment Family Matters