Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Aangifte moeder niet serieus genomen'

13 december 2010, 09.51 uur · Aangepast 14 december 2010, 12.55 uur

De moeder van een van de twee kinderen die in 2008 al door Robert M. zijn misbruikt, voelde zich destijds totaal niet serieus genomen door de politie.

Dat vertelt zij aan AT5. Het zoontje van de moeder kwam in augustus 2008 thuis van Het Hofnarretje aan het Smaragdplein met het verhaal dat hij en een vriendje van 2,5 jaar oud die dag door Robert M. waren misbruikt. Het jongetje vertelde dat hij en zijn vriendje zich hadden moeten uitkleden en dat ze van M. aan elkaars geslachtsdelen moesten zitten. M., die op de bewuste dag alleen voor de groep stond, hield zelf zijn kleren aan, maar keek toe en moedigde de twee aan.

De moeder belde direct met de directeur van kinderdagverblijf Het Hofnarretje, maar die nam het verhaal niet serieus, zo vertelt ze aan AT5. "Hij deed het af als fantasie. Kinderen jonger dan 4 jaar verzinnen een hoop, volgens hem." In een later gesprek, waar ook Robert M. bij was, nam de directeur het voor M. op. "Hij kon zijn werk door de verhalen niet meer doen en zou 's nachts wakker liggen van de beschuldigingen." 

Samen met de moeder van het andere misbruikte jongetje stapte de vrouw naar de politie om aangifte tegen M. te doen. Maar ook daar werd het verhaal niet geloofd. "Een week later werd ik gebeld door de politie en werd me verteld dat ze er niks mee konden, omdat zulke jonge kinderen niet betrouwbaar zouden zijn." Ten einde raad zocht de vrouw contact met de GGD, om daar dezelfde afwijzing te krijgen.

De moeder is er "kapot" van dat de kinderen destijds niet werden geloofd en dat naar nu blijkt het misbruik mogelijk nog ruim twee jaar heeft kunnen doorgaan. "Voor Robert was de weg vrij toen bleek dat wij niet serieus werden genomen", zo zegt de vrouw tegen AT5.

De twee moeders hebben hun kinderen diezelfde zomer nog van het dagverblijf gehaald en hebben zoveel mogelijk andere ouders gewaarschuwd voor M. Zeker twee ouders zouden daarop ook hun kinderen van Het Hofnarretje hebben gehaald.