Start van hoofdcontent

Stad

nl

UPDATE Kerkstraat: brand onder controle

14 december 2010, 09.04 uur · Aangepast 27 april 2011, 12.20 uur

De brandweer verwacht nog tot ongeveer 21.00 uur bezig te zijn met nablussen in het pand aan de Kerkstraat.

De woningen aan de likerzijde van het pand zijn nog niet vrijgegeven, omdat er instortingsgevaar bestaat.De Leidsestraat is weer open, alleen de Kerkstraat is nog afgesloten. De schade aan de naastgelegen panden is volgens de brandweer gering, de bewoners kunnen terugkeren naar hun woningen.

De brand ontstond dinsdagochtend vroeg rond 3.45 uur. Zeker twintig gasten van het aangrenzende Hotel 717 op de Prinsengracht moesten hun kamers verlaten. Ook twee aan het antikraakpand grenzende woonhuizen werden ontruimd, meldde de brandweer. De twee personen die in het antikraakpand aanwezig waren, ademden rook in. Een van hen kon ter plekke worden behandeld door ambulancepersoneel, de ander moest naar een ziekenhuis.

De brandweer had moeite het vuur onder controle te krijgen omdat het antikraakpand diep is en her en der is dichtgetimmerd. De brandweer had de Kerkstraat uit veiligheidsoverwegingen afgezet, omdat de vrees bestond dat de voorgevel van het antikraakpand zou instorten. Omdat er vanaf verschillende hoeken moest worden geblust, was ook het tramverkeer door de Leidsestraat stilgelegd.

De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Metingen door de brandweer wezen uit dat er zich in de rook geen gevaarlijke stoffen -anders dan de gevaarlijke stoffen die altijd in rook zitten- bevinden. Het antikraakpand is zwaar beschadigd. Een groot deel van het dak is afgebrand. De brand is niet overgeslagen naar de omliggende gebouwen, maar deze hebben waarschijnlijk wel waterschade opgelopen door het blussen.

Kijk voor meer foto's van de grote brand bij Gespot.