Start van hoofdcontent

Stad

nl

Weeralarm en verkeersalarm

17 december 2010, 09.13 uur · Aangepast 18 december 2010, 12.30 uur

Het KNMI heeft voor Noord-Holland een weeralarm afgegeven vanwege het ontwrichtende karakter van de weersomstandigheden.

Rijkswaterstaat heeft op haar beurt een verkeersalarm afgegeven. De wegen lopen vol. Om 17.00 uur stond er in totaal 326 kilometer file rond Amsterdam.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat raadt iedereen dan ook om alleen de weg op te gaan als het strikt noodzakelijk is. In andere delen van het land waarschuwt de woordvoerder ook voor volle wegen door de winterse omstandigheden.

Bij de alarmcentrale Mondial Assistance zijn tot vrijdagmiddag 15.00 uur al ruim 650 meldingen van ongevallen binnengekomen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van een normale vrijdag. Volgens een woordvoerster komen er steeds meer auto's stil te staan in de sneeuw. Ook is er sprake van veel ongevallen waarbij geen andere auto's zijn betrokken (de zogeheten eenzijdige ongevallen).

Volgens de woordvoerster kunnen de bergers het werk nog aan. Ze benadrukt wel dat het verstandig is om eten en drinken en iets extra warms mee te nemen.

Het GVB heeft rond 12.30 uur alle bussen naar binnengehaald. Tram rijden nog wel, maar met vertraging. De NS laat uit voorzorg minder treinen rijden in de Randstad.

Op Schiphol zijn tientallen, met name Europese vluchten geannuleerd of vertraagd.

Kijk hier voor actuele file-informatie.