Stad

Kort geding om Oudejaarsviering

20 december 2010, 09.24 uur · Aangepast 21 december 2010, 15.19 uur

Whatsapp

Woensdag is er een kort geding bij de Amsterdamse rechtbank over het doorgaan van de oudejaarsviering op het Museumplein.

Bewoners van de Concertgebouwbuurt hebben de rechter gevraagd de vergunning voor de Oud- en Nieuwviering op het Museumplein te schorsen. Dat zou betekenen dat het feest niet doorgaat. De bewoners zeggen dat het gemeentebeleid is dat er maximaal zes grote evenementen per jaar op het Museumplein mogen zijn.

De oudejaarsviering is volgens het Bewonersoverleg al het negende evenement dit jaar."De burgemeester moet zich aan zijn eigen regels houden", zegt voorzitter Riemer Knoop.

Omwonenden van het Museumplein zeggen veel overlast van de oudejaarsviering op het plein te ondervinden. Soundchecks beginnen al dagen tevoren, en tijdens het evenement zwerven duizenden bezoekers door de aanpalende woonbuurten, zeggen zij. "Er is tot diep in de nacht geschreeuw en er wordt tegen gevels en in portieken gepist. Het Museumplein wordt wel schoongemaakt, de buurt eromheen niet. Ook komen mensen met drank of vuurwerk, aan wie de toegang tot het Museumplein verboden is, in de overloopstraten naar de buurt terecht."

De rechter doet uiterlijk 31 december uitspraak.

Whatsapp