Start van hoofdcontent

Stad

nl

Wilders woest op ongehoorzame Welten

5 januari 2011, 10.42 uur · Aangepast 22 november 2011, 16.11 uur

PVV-leider Geert Wilders vindt dat korpschef Bernard Welten een eventueel boerkaverbod gewoon moet uitvoeren of "anders zijn biezen moet pakken."

Wilders reageerde op twitter op een uitspraak van Welten. Die zei dinsdag in het NTR-programma 5 Jaar Later dat de Amsterdamse politie bij een boerkaverbod geen vrouwen met een boerka zal arresteren. "Ik voel me niet altijd een instrument  van de overheid dat onmiddellijk doet wat er gevraagd wordt."

Ook de VVD is niet blij met de uitspraak van Welten. Het Kamerlid Hennis-Plasschaert zei in het Radio 1 Journaal dat de korpschef zijn woorden moet terugnemen en dat de minister hem daarop moet aanspreken. Ze stoort zich aan zijn suggestie dat het bij een boerkaverbod ontbreekt aan gezond verstand.

Haar CDA-collega Mirjam Sterk vindt ook dat de politie gewoon de wet moet uitvoeren. Ze gaat ervan uit dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) Welten op zijn mening zal aanspreken. Ook PVV'er Hero Brinkman is van mening dat Welten niet op deze manier prioriteiten kan stellen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie verwijst naar de hoofdofficier van justitie en de burgemeester van Amsterdam wat de uitspraken van Welten betreft. De Kamer praat volgende week met de minister over de politie en zal dan op de kwestie terugkomen.