Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie: 'Berichtgeving over Bennie klopt niet'

12 januari 2011, 11.31 uur · Aangepast 13 januari 2011, 13.17 uur

De politie heeft via een persbericht geprobeerd de omstandigheden rond de arrestatie van de blinde orgeldraaier Bennie te nuanceren.

De Telegraaf maakte dinsdag bekend dat Bennie in december was opgepakt en beboet, omdat hij geen vergunning had om met zijn orgel op de Dam te staan. Ook zou hij een boete hebben gekregen omdat hij een mes bij zich had.

Bennie liet aan AT5 weten "diep geschokt en vernederd" te zijn door de arrestatie. Volgens de politie klopt het echter niet dat Bennie door vier agenten is opgepakt en dat hij zich op het bureau nagenoeg helemaal heeft moeten uitkleden, zoals De Telegraaf schreef. "Zoals gebruikelijk worden aangehouden personen bij hun voorgeleiding in het politiebureau gefouilleerd", zo luidt het persbericht. "Dit betreft een zogenaamde insluitingsfouillering. Hierbij worden mensen gevraagd hun jas uit te trekken, alle scherpe voorwerpen op de balie te leggen, hun eventuele broekriemen af te doen en veters uit de schoenen te halen."

Ook klopt het niet dat Bennie zowel een boete heeft gekregen voor het spelen zonder vergunning als voor het in zijn bezit hebben van een mes. "Omdat hij in een gebied stond waar een messenverbod geldt, schreef de politieagente daarvoor in eerste instantie ook een bekeuring uit. Echter, de politieambtenaar besloot later op die dag die laatste bekeuring niet door te laten gaan vanuit redelijkheid en proportionaliteit."

De boete van 140 euro voor het spelen zonder vergunning moet Bennie wel gewoon betalen.