Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat: 'Lam had gokschulden'

13 januari 2011, 12.43 uur · Aangepast 14 januari 2011, 16.52 uur

Volgens de advocaat van verdachte Wen L., Francisco Soriano, had de vermoorde Shuyung Lam gokschulden.

Dat zei hij woensdag tegen AT5 naar aanleiding van de pro-formazitting in de zaak rond de vermoorde snackbareigenaar Lam.

Justitie denkt op dit moment dat het motief van de verdachte roofmoord zou kunnen zijn omdat er geld en spullen weg waren uit het huis van Shuyung Lam. De advocaat van Wen L. noemde dit ,,een bizar motief''. Hij denkt dat het motief misschien gezocht moet worden in de hoek van gokschulden, omdat Lam die volgens hem had. Hij gelooft niet dat zijn cliënt, in zijn ogen een normale man, zo'n gruwelijke moord heeft kunnen plegen tijdens zijn zogenaamde rooftocht naar geld. De raadsman wil mede daarom dat een psychiater L. onderzoekt. Ook de officier en de rechter vinden een psychiatrisch onderzoek wenselijk. De rechter-commissaris dient hiervoor toestemming te verlenen.

De 35-jarige verdachte Wen L. die vastzit op verdenking van de moord op Lam ontkent dat hij iets met de dood van de Chinese snackbarhouder te maken heeft. ,,Ik hoop dat de politie goed uitzoekt wie de echte dader is. Daarbij moet het onderzoek zich niet steeds op mij richten. De politie heeft een breder vizier nodig'', zei de verdachte tijdens het slot van de zitting. Hij werd bijgestaan door een tolk die zijn woorden uit het Kantonees voor de rechters vertaalde.

Wen L. zit sinds oktober vast. Het onderzoek naar de in juli vorig jaar vermoorde snackbarhouder is nog niet afgerond en neemt nog enkele maanden in beslag, meldde de officier van justitie. Het stoffelijk overschot van de 57-jarige eigenaar van een eettent aan het Mercuriusplein werd in delen teruggevonden in een afvalcontainer.

De rechter-commissaris moet eveneens beslissen of de advocaat een aantal getuigen uit het dossier mag ondervragen met het doel hun mogelijke moordmotieven tegen het licht te houden. In minimaal vier gevallen heeft de officier daar geen bezwaar tegen. Er komt waarschijnlijk ook een schouw, zodat de rechter en de advocaat zich ter plekke door forensisch rechercheurs kunnen laten uitleggen waar de moord is gepleegd en hoe de lichaamsdelen vervolgens zijn verplaatst.

Justitie stelt dat vingerafdrukken van L. zijn aangetroffen in de snackbar. Ook zou de politie een briefje met het handschrift van L. hebben gevonden in de buurt van het slachtoffer. Wen L. is aannemer en heeft de snackbar verbouwd. Mogelijk is dat een verklaring voor de vingerafdrukken, suggereerde de advocaat.