Start van hoofdcontent

Stad

nl

Moskee El Oumma weigerde onderzoek

18 januari 2011, 16.32 uur · Aangepast 20 januari 2011, 13.48 uur

El Oumma aan de Postjesweg blijkt de Amsterdamse moskee te zijn waar het Verwey-Jonker Instituut tevergeefs onderzoek wilde doen naar lijfstraffen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan AT5. De moskee zou de insteek van het onderzoek te negatief hebben gevonden.

Behalve naar El Oumma, wilde het Verwey-Jonker Instituut ook de moskee van de omstreden Tilburgse imam Ahmed Salam onderzoeken. Maandag werd bekend dat het onderzoek op niets is uitgelopen, omdat het in twee jaar tijd het instituut niet is gelukt afspraken te maken met de moskeeën. El Oumma was net als de Tilburgse moskee niet verplicht mee te werken, omdat het niet onder de verantwoordelijkheid van de inspectie valt.

Het onderzoek kwam op gang na uitspraken van toenmalig stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch in 2008. Hij waarschuwde in Trouw dat er lijfstraffen werden uitgedeeld op het Islamitisch weekendonderwijs. Daarop gaf het kabinet het het Verwy-Joonker Instituut opdracht onderzoek te doen naar de kwaliteit van het weekendonderwijs.

GroenLinks wil nu dat het college van burgemeester en wethouders zelf onderzoek doet naar lespraktijken van moskeeën. Wethouder Integratie Andree van Es wil van de moskee weten waarom er geen medewerking aan het onderzoek is verleend.