Start van hoofdcontent

Politiek

nl

D66 wil lijst met rechten passagier in taxi

19 januari 2011, 11.22 uur · Aangepast 13 december 2011, 13.53 uur

D66 wil dat er in de loop van 2011 in iedere taxi een lijst met 'grondrechten' van de passagier hangt, naar New Yorks voorbeeld.

Het accepteren van iedere rit , het rijden van de snelste route, een schone en hele taxi, een chauffeur die Nederlands spreekt en de weg kent zouden volgens D66 onderdeel van de grondrechten moeten zijn. "Ook de verplichting tot het  meenemen van een blindengeleidehond en een lawaaivrije trip, dus niet de radio op 10 kunnen op de lijst", aldus D66-raadslid Jan Paternotte.

Het lijstje met de tien grondrechten voor passagiers zou naar New Yorks voorbeeld op de voorruit en achterkant van de bijrijdersstoel kunnen worden gemonteerd.

Amsterdam krijgt halverwege 2011 net als zes andere gemeenten in het land met de komst van de nieuwe taxiwet meer grip op de taximarkt. Taxichauffeurs moeten zich dan aansluiten bij een zogeheten TTO (Toegelaten Taxi Organisatie). Taxichauffeurs die meerdere keren in de fout gaan kunnen uit de TTO worden gezet en daarmee het recht als straattaxi in de stad verliezen. Voor het oprichten van een TTO moet er onder andere worden voldaan aan kwaliteitseisen die door de gemeente worden gesteld.

Ook moet duidelijk zijn wat een klant moet doen bij klachten. Er bestaat al een landelijk klachtenmeldpunt taxi, waar een klachtenformulier kan worden ingevuld. D66 wil dat graag behouden en uitbreiden. Het taxinummer en een telefoonnummer met sms-mogelijkheid voor klachten zouden ook duidelijk zichtbaar moeten zijn in iedere taxi in Amsterdam.