Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Ajax verliest opnieuw van FC Utrecht (3-0)

23 januari 2011, 15.24 uur · Aangepast 25 januari 2011, 15.44 uur

Ajax heeft zondagmiddag voor de tweede keer dit seizoen van FC Utrecht verloren. In de Galgenwaard werd het 3-0 voor de thuisclub.

Trainer Frank de Boer leerde tijdens de wedstrijd bij Utrecht dat hem nog heel veel werk wacht. De opvolger van de vertrokken Martin Jol zag Ajax zo slecht spelen dat het eigenlijk nog een wonder was dat de schade tot een 3-0-nederlaag beperkt bleef.

De Boer wil graag kampioen worden met Ajax. Met die doelstelling begonnen zijn voorgangers de laatste zes jaar ook aan de prestigieuze klus in Amsterdam. Zij kwamen echter stuk voor stuk tot de conclusie dat er minimaal één ploeg in de eredivisie was die het beter voor elkaar had.

De Boer startte hoopvol en versloeg achtereenvolgens AC Milan, Vitesse, AZ en Feyenoord. Tijdens die laatste drie wedstrijden miste hij nog wel zijn topschutters Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. Ajax verprutste toen ook veel kansen maar combineerde zo aardig dat het zich dat kon permitteren.

Tegen FC Utrecht ontbraken beide scherpschutters evenals de naar AC Milan vertrokken Urby Emanuelson opnieuw. Het grote verschil met de voorgaande duels onder De Boer was dat Ajax vooral voor rust nauwelijks kansen kreeg. FC Utrecht zette de Amsterdammers meteen onder druk en won nagenoeg alle duels. De thuisclub was zo veel beter dat het zich mocht aanrekenen dat het halverwege ,,slechts’’ met 2-0 leidde.

Edouard Duplan was de gevierde man bij het hartstochtelijk meelevende thuispubliek. Hij zorgde in de 22e minuut voor de prachtige openingstreffer (1-0) en trof twee minuten ook met het hoofd doel (2-0). Frank Demouge, Nana Asare en opnieuw Demouge kregen voor rust ook ideale mogelijkheden om doelman Maarten Stekelenburg te passeren. Zij bespaarden hun tegenstander een nog grotere afgang.

Bij Ajax gaven te veel spelers niet thuis. Lorenzo Ebecilio acteerde evenals Miralem Sulejmani anoniem op de flanken. Gregory van der Wiel verslikte zich regelmatig in Dries Mertens en Demy de Zeeuw en Eyong Enoh leden niet alleen veel balverlies, maar verloren hun directe tegenstander ook voortdurend uit het oog.

,,Het was schrijnend om te zien hoe veel van mijn spelers hun niveau niet haalden'', stamelde De Boer. ,,Ik ben in de rust uit mijn dak gegaan en heb ze gevraagd of het nog te vroeg was. Misschien liggen ze normaal gesproken om half een in de middag nog in bed.''

De Boer riep met zijn opmerking herinneringen op aan voorganger Marco van Basten, die zich na een kansloze nederlaag van Ajax bij sc Heerenveen afvroeg of zijn spelers wel eerder in de regen hadden gevoetbald. ,,Jonge spelers scoren helaas geen 6,5 als ze slecht spelen'', zei De Boer. ,,Het is dan meteen een 4. Dat zagen we hier in Utrecht.''

De opvolger van de vertrokken Martin Jol wisselde de tegenvallende De Zeeuw na rust voor Dario Cvitanich, die een kwartier later alweer geblesseerd het veld moest verlaten. Sulejmani en Eriksen verzuimden de krachtmeting vervolgens van spanning te voorzien. Daardoor kwam de tweede competitiezege van Utrecht op Ajax dit seizoen niet meer in gevaar. Ismo Vorstermans zorgde in de slotfase zelfs nog voor 3-0.