Cultuur

Homoprijs voor Erwin Olaf en Roze in Blauw

23 januari 2011, 19.01 uur · Aangepast 25 januari 2011, 13.56 uur

Whatsapp

Homo-organisatie COC heeft dit jaar de Bob Angelo Penning gegeven aan Erwin Olaf en het Amsterdamse politienetwerk Roze in Blauw. Dat heeft het COC zondag gemeld.

De organisatie reikt de prijs jaarlijks uit aan een persoon of organisatie die zich heeft onderscheiden in de strijd voor gelijke rechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en bi- en transseksuelen.

Fotograaf Erwin Olaf ontving de prijs zondagmiddag ,,omdat hij als geen ander de maatschappelijke verontwaardiging over het homofobe geweld onder woorden heeft gebracht’’, aldus COC-voorzitter Vera Bergkamp. Olaf hield een vurig pleidooi tijdens de uitzending van Zomergasten waarin hij te gast was en organiseerde een bijeenkomst om geld in te zamelen ter bestrijding van antihomogeweld.

De tweede penning gaat naar het netwerk Roze in Blauw van de politie Amsterdam-Amstelland. Door het instellen van een speciaal telefoonnummer waar homo’s en lesbiennes te woord worden gestaan verlaagde het netwerk de drempel voor het doen van aangifte tegen homofoob geweld.

Eerder werd de prijs, die in 1991 in het leven werd geroepen, onder meer uitgereikt aan scheidsrechter John Blankenstein, komiek Paul de Leeuw en choreograaf Hans van Manen. Vorige jaar kreeg presentator Arie Boomsma de penning.

Whatsapp