Start van hoofdcontent

Stad

nl

Openbaar vervoer wordt flink teruggeschroefd

1 februari 2011, 14.21 uur · Aangepast 21 november 2011, 12.23 uur

De bezuinigingen in het openbaar vervoer hebben grote gevolgen voor Amsterdam.

De gemeente is van plan 13 miljoen euro te bezuinigen, bevestigde een woordvoerster van VVD-wethouder Eric Wiebes (verkeer en vervoer) dinsdag.

Vervoersbedrijf GVB moet volgend jaar al avond- en weekeindediensten van bus- en tramlijnen schrappen. Daarnaast worden routes ingekort. De wethouder maakt deze week in een brief aan de gemeenteraad bekend waar de klappen precies komen te vallen. Hij spreekt van forse ingrepen waar veel Amsterdammers last van krijgen.

Van de 16 tramlijnen zullen er volgens Wiebes 6 verdwijnen. Van de 44 buslijnen worden er 20 lijnen geschrapt. Metropassagiers moeten rekening houden met veel ingekorte lijnen, vaker overstappen en minder avond- en weekenddiensten.

De 13 miljoen euro is nog maar een begin. Tussen 2013 en 2017 moet jaarlijks zo'n 70 miljoen euro worden bezuinigd. Dit is het gevolg van het regeerakkoord van het huidige kabinet. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moeten samen 120 miljoen euro per jaar besparen op het openbaar vervoer. Amsterdam draagt daar voor het grootste deel aan bij.