Start van hoofdcontent

Stad

nl

Leerlingen Islamitisch College willen thuis les

4 februari 2011, 13.50 uur · Aangepast 6 februari 2011, 14.54 uur

De ouders van ongeveer honderd leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) willen dat hun kinderen volgend schooljaar thuis les krijgen.

De ouders van ongeveer honderd leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) willen dat hun kinderen volgend schooljaar thuis les krijgen. De school voor voortgezet onderwijs moet na de zomer de deuren sluiten. De vaders en moeders zeggen dat ze geen andere school hebben kunnen vinden die past bij hun religie.

Ze hebben dit laten weten in een brief aan de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (educatie, PvdA). Die zei vrijdag echter dat hij niet zal accepteren dat de kinderen thuis les krijgen. Volgens hem hebben de kinderen een grotere kans om te slagen in de Nederlandse samenleving als zij gewoon op school zitten. ,,Ik vind dat de leerplicht en het recht op een kans in de samenleving boven de orthodoxie van de ouders gaat.’’

Asscher heeft de ouders per brief over zijn standpunt geïnformeerd en heeft binnenkort ook een gesprek met ze. Als de twee partijen het dan niet eens worden, volgen er mogelijk juridische procedures. De wethouder deed zijn uitspraken naar aanleiding van onderzoek van het radioprogramma Argos. Dat besteedt zaterdag aandacht aan de kwestie.

Het ICA moet dicht omdat het te weinig leerlingen heeft en omdat de kwaliteit van het onderwijs er volgens de Onderwijsinspectie onder de maat is. Dit schooljaar mochten er al geen nieuwe leerlingen meer bij. De kinderen die al op school zaten, kregen een jaar de tijd om een andere onderwijsinstelling te vinden. Bij de meesten is dat gelukt.

Uit de uitzending van Argos blijkt ook dat de AIVD een of meer informanten op het ICA had. Een leerkracht vertelt in het radioprogramma rond 2004 benaderd te zijn door de inlichtingendienst om informatie door te spelen. Deze persoon stemde daar ook mee in, naar eigen zeggen wegens zorgen over,,de toenemende greep van de salafistische moslims op de school en de toenemende sfeer van achterdocht en verdachtmakingen’’.