Start van hoofdcontent

Stad

nl

Rabbijn doet aangifte van Hitlergroet

11 februari 2011, 18.27 uur · Aangepast 12 februari 2011, 13.37 uur

Rabbijn Raphaël Evers heeft vrijdagochtend aangifte bij de politie gedaan wegens antisemitisme.

Dat heeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap laten weten.

Bij een 'dialoogwandeling' woensdag van rabbijnen, onder wie hijzelf, moslims, een bisschop en een aantal protestanten door stadsdeel West, bracht een jongen de Hitlergroet en scandeerde ,,kankerjoden". Namens het Nederlands Verbond voor Progressief Jodendom heeft bestuurslid Harry Polak aangifte gedaan van de agressieve benadering.

De andere deelnemers aan de dialoogwandeling, de Raad van Kerken en het Contactorgaan Moslims en Overheid, hebben hun steun uitgesproken met de Joodse gemeenschap en steunen de aangifte. ,,Als mensen van één religie omwille van hun godsdienst worden gediscrimineerd, raakt dat alle religies'', lieten ze vrijdag in een gezamenlijke verklaring weten.

De 'reli-wandeltocht' van de meest prominente geestelijke leiders zoals rabbijn Awraham Soetendorp en bisschop Hans van den Hende van Breda ging speciaal door Amsterdam-West, omdat intolerant gedrag tegen moslima's met een hoofddoek of joden met een keppeltje daar de afgelopen tijd toenam. Met het wandelen wilde het multireligieuze gezelschap een statement maken voor religieuze tolerantie.