Ajax verliest controle in tweede helft

13 februari 2011, 17.46 uur · Aangepast 13 februari 2011, 19.05 uur

Aan het eind van de week waarin Johan Cruijff bij de club betrokken raakte, verspeelde Ajax het zicht op de landstitel. Vooral na rust verloor Ajax de controle over de wedstrijd tegen Roda JC

Ajax had 40 minuten lang geen kind aan de thuisclub, die voor het eerst in de eredivisie in een uitverkocht stadion speelde. De 29-voudig landskampioen speelde compact en zette na balverlies op het juiste moment de tegenstander onder druk. Dit leverde verschillende kansen en een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong op.

Siem de Jong, spelend als centrumspits, vond na dertien minuten Christian Eriksen. Het Deense talent bediende Miralem Sulejmani, die beheerst raak schoot (0-1). Mounir El Hamdaoui, belast met een vrije rol op de linkerflank, en De Jong verzuimden alleen voor doelman Przemyslaw Tyton de score te verdubbelen. De Jong revancheerde zich voor die misser door na 34 minuten op aangeven van Sulejmani wel raak te koppen (0-2).

Een foutieve uittrap van Maarten Stekelenburg leidde in de 41e minuut het eerste gevaarlijke moment en doelpunt van Roda JC in. Ruud Vormer zag dat Willem Janssen net geen buitenspel stond en Mads Junker had de bal vervolgens voor het intikken (1-2). De subtopper uit Limburg schakelde na de aansluitingstreffer over naar een opportunistische speelwijze. Trainer Harm van Veldhoven bracht met Morten Skoubo een extra aanvaller in het veld en liet verdediger Rob Wielaert zo veel mogelijk op het middenveld voetballen.

Ajax verloor vanaf dat moment de controle. Doelman Stekelenburg leek tot twee keer toe verslagen, maar kreeg hulp van Siem de Jong en Eyong Enoh. Trainer Frank de Boer keek van de zijkant vol ongeloof toe hoe slordig zijn aanvallend ingestelde spelers omsprongen met de ruimte die ze kregen. Roda JC kwam in de 81e minuut op gelijke hoogte via Anouar Hadouir, die een vrije trap prachtig inschoot. El Hamdaoui verzuimde zijn elftal in de 88e minuut vanaf elf meter alsnog aan een zege te helpen.

Roda JC onderstreepte in navolging van FC Utrecht dat Ajax in de problemen komt als de tegenstander de mouwen opstroopt en voor een opportunistische speelwijze kiest. Anderlecht weet in de aanloop naar de eerste ontmoeting van donderdag in de Europa League ongetwijfeld ook waar het de tegenstander pijn kan doen. ,,Maar ik heb ook heel positieve dingen gezien'', hield trainer Frank de Boer de moed er in. ,,Daar moeten we mee verder.''