Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Hiddink beschuldigt Van den Boog van leugens

15 februari 2011, 09.40 uur · Aangepast 18 november 2011, 13.02 uur

De druk op Ajax-directeur Rik van den Boog neemt toe. Ook Guus Hiddink heeft zich nu in de strijd gemengd.

De bondscoach van Turkije beschuldigt Van de Boog tegen VI van leugens. De directeur beweerde vorige week in de ledenraadvergadering dat hij onder anderen Hiddink om advies had gevraagd bij de aanstelling van Frank de Boer, maar volgens Hiddink is dat niet waar. "Ik heb geen enkel contact gehad omtrent een advies over de contractperiode van Frank de Boer." Van Boog zei ook Van Marwijk te hebben gepolst, maar die ontkent eveneens contact te hebben gehad met de Ajax-directeur.

Hiddink speelt ook een rol in de arbitragezaak die oud-hoofdscout Hans van der Zee tegen Ajax heeft aangespannen. Van den Boog ontsloeg Van der Zee vorige maand, omdat hij niet goed zou communiceren. In een schriftelijke verklaring laat Hiddink weten dat Van der Zee in zijn periode bij PSV prima communiceerde. Ook Martin Jol en Marco van Basten hebben een positieve verklaring over de scout gegeven. De zaak dient morgen.

De druk op Van de Boog neemt de laatste dagen weer toe. Van Basten haalde dit weekend in het AD en Het Parool hard uit naar de Ajax-directeur. Volgens hem probeert de directie hem de schuld te geven van het slechte financiële beleid van de laatste jaren. "Ik heb de schuld op me genomen. Daar is door anderen later misbruik van gemaakt", aldus Van Basten. "Voorzitter Uri Coronel, directieleden Van der Aat en Slop en Van den Boog, die een half jaar na mijn aanstelling algemeen directeur werd, weten precies hoe de vork in de steel zit. Maar zij proberen hun handen schoon te wassen. Ze zijn kennelijk bezig met overleven.’’

De kritiek van Van Basten kwam twee dagen nadat bekend was geworden dat zijn oude leermeester Johan Cruijff als hoofd van een commissie het technische beleid van Ajax gaat doorlichten.