Start van hoofdcontent

112

NL
V

Topcrimineel Stanley Hillis geliquideerd

21 februari 2011, 14.03 uur · Aangepast 22 februari 2011, 14.56 uur

De man die maandagmiddag in de Fizeaustraat in Oost werd doodgeschoten, is topcrimineel Stanley Hillis, alias 'de ouwe'.

Dat heeft zijn advocaat Mark Teurlings aan AT5 bevestigd. De 64-jarige Hillis is in zijn auto neergeschoten en overleed ter plekke aan zijn verwondingen.

De dader of daders zijn gevlucht in een blauwgrijze Volkswagen Transporter met kentekennummer 27BNJH. De auto is voor het laatst gezien in de omgeving Spaklerweg. De politie heeft het gebied rond de Fizeaustraat afgezet voor onderzoek.

Stanley Hillis (1946) is een oudgediende in het Amsterdamse criminele milieu. Zijn bijnaam was de Ouwe. Volgens onder anderen Willem Endstra, de Amsterdamse vastgoedmagnaat die in 2004 werd geliquideerd, was Hillis een vriend van Willem Holleeder en Dino Soerel. Beiden zitten momenteel gedetineerd, Holleeder onder meer wegens de afpersing van Endstra.

Hillis was al in de jaren zeventig van de vorige eeuw actief in de misdaad. Hij pleegde onder meer een reeks overvallen. In 1979 schoot hij een politieman neer. Hij wist enkele malen uit de gevangenis te ontsnappen. Na een ontsnapping in 1985 verscheen hij in het tv-programma van Sonja Barend, voorzien van een pruik, een snor en een grote zonnebril, om zijn verhaal te doen.

Kijk voor meer foto's van de plaats delict op Gespot.