Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gennaro C. is kroongetuige in zaak-Soerel

25 februari 2011, 15.25 uur · Aangepast 22 november 2011, 13.07 uur

Gennaro C., 'kroongetuige' in de omvangrijke drugszaak 'Zuil' waarin Dino Soerel een hoofdrol speelt, is opgeroepen.

C. woont in Duitsland. Hij moet komen getuigen in de strafzaak rond Soerel. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam vrijdag bepaald. Soerel staat met een trits medeverdachten in hoger beroep terecht voor de internationale handel in drugs.

Eind 2009 veroordeelde de rechtbank Soerel tot acht jaar cel voor deze zaak. Soerel was toen nog voortvluchtig. Vorig jaar augustus arresteerde de politie hem op een onderduikadres in het centrum van de stad. Hij is tevens een van de hoofdverdachten in het Amsterdamse liquidatieproces Passage.

De strafzaak draait om een reeks internationale drugstransporten, waarin Soerel een sleutelrol gespeeld zou hebben. Het gaat om feiten van jaren geleden. Soerel meent ten onrechte veroordeeld te zijn.

De bewijsvoering tegen Soerel berust onder meer op belastende verklaringen van Gennaro C. Hij heeft een beperkte celstraf uitgezeten in Duitsland voor zijn aandeel in de feiten. Formeel heeft hij geen kroongetuigenovereenkomst, maar volgens Soerels advocaat Marnix van der Werf heeft hij wel bijzondere belangen gehad bij het afleggen van zijn verklaringen, waaronder strafvermindering.

De Duitse autoriteiten wilden niet dat C. naar Nederland zou gaan voor een getuigenis voor het hof in Amsterdam. Dit rechtscollege ziet evenwel geen beletselen voor een gang naar de justitiebunker in Amsterdam-Osdorp. Op 8 juli moet C. daar zijn opwachting maken. Het hof zal ook enkele andere getuigen ter zitting horen.