Ajax wint dik en verdiend van AZ

6 maart 2011, 19.20 uur · Aangepast 11 maart 2011, 14.50 uur

De ploeg heeft vandaag dik gewonnen van AZ, het werd 4-0. De Zeeuw, De Jong, Ebecilio en Anita maakten de doelpunten.

Ajax blijft als nummer drie van de eredivisie door deze zege enigszins in het spoor van koploper PSV (5 punten) en nummer twee van FC Twente (2 punten).

Het team trapte af met negen spelers uit de eigen opleiding, die voetbalden zoals ze op jeugdcomplex De Toekomst hebben geleerd. Ze zetten de tegenstander bij balverlies meteen onder druk en probeerden de defensie met combinatievoetbal te ontregelen. In de jeugdelftallen van Ajax loopt vaak een spits die goed voorbereidend werk met treffers beloont. Maar na het wegvallen van Luis Suarez (FC Liverpool) en Mounir El Hamdaoui (voorlopig uit de selectie gezet) ontbreekt dat type centrumaanvaller in de selectie van trainer Frank de Boer.

Het was daarom niet toevallig dat een middenvelder Ajax na vijf minuten op voorsprong schoot. Demy de Zeeuw scoorde op aangeven van Lorenzo Ebecilio tegen zijn oude club (1-0). De kleine spelmaker vormde een middenveld met Vurnon Anita en Christian Eriksen, eveneens geen reuzen. De kans is groot dat één van dit drietal donderdag, als Spartak Moskou naar de ArenA komt, moet wijken voor Eyong Enoh of Rasmus Lindgren.

AZ had geen antwoord op het aanvalspel van de thuisclub. De tweevoudig landskampioen bleef aanvankelijk in de wedstrijd omdat Christian Eriksen (2x) en Siem de Jong in kansrijke positie misten. Ajax sloeg wel toe op het moment dat AZ na rust net iets beter was gaan voetballen. Doelman Esteban Alvarado Brown tikte de bal na 56 minuten nog weg voor de voeten van Miralem Sulejmani maar had geen antwoord op een schuiver van Siem de Jong (2-0), die El Hamdaoui in het centrum van de aanval verving.

De ruime voorsprong bood trainer De Boer de gelegenheid om de eigenlijk al afgeschreven centrumspits Dario Cvitanich weer eens een kans te gunnen. De Argentijn stond nog maar net op het veld toen Ebecilio doeltreffend met zijn linkervoet uithaalde (3-0). Cvitanich werd even later getorpedeerd door invaller Graziano Pellè, die terecht de rode kaart kreeg. De sterk spelende De Zeeuw kreeg nog een publiekswissel en Anita verzorgde het slotakkoord (4-0).