Start van hoofdcontent

Stad

nl

Muizenplaag teistert gevangenis Havenstraat

8 maart 2011, 18.40 uur · Aangepast 10 maart 2011, 12.30 uur

Een smerige bende die doet denken aan de Middeleeuwen. Zo omschrijven diverse gedetineerden de situatie in de gevangenis aan de Havenstraat.

De penitentiaire inrichting wordt volgens hen geteisterd door een muizenplaag. "De jongens binnen noemen het al de muizenbajes. Het is een plaag", aldus advocaat Gerald Roethof tegen AT5.

Namens twee cliënten zal Roethof een brief aan de gevangenis-directie schrijven over de erbarmelijke omstandigheden. "Het hoeft binnen echt geen hotel te zijn, maar we hoeven ook niet terug naar de Middeleeuwen", aldus de advocaat. "De Havenstraat is een huis van bewaring. Dat betekent dat er mensen in voorarrest zitten. Mensen van wie hun schuld nog moet worden aangetoond." Volgens Roethof leggen gedetineerden 's avonds handdoeken voor hun celdeur, omdat ze anders 's nachts wakker worden van de muzen die over hun buik lopen.

Een ex-gedetineerde bevestigt het verhaal. "Het is een smerige bende, dit kan echt niet. Maar op klachten wordt niet gereageerd."

De directie van de Havenstraat ontkent tegen AT5 dat er sprake is van een plaag. Volgens de directeur zit de gevangenis in een oud gebouw en kan het dus voorkomen dat er af en toe muizen rondlopen. Justitie laat echter weten de verhalen wel degelijk serieus te nemen en de situatie waar mogelijk te zullen verbeteren.

Bekijk hier de reactie van de gevangenis-directie.