Start van hoofdcontent

Stad

nl

10 jaar homohuwelijk gevierd met trouwerijen

14 maart 2011, 16.10 uur · Aangepast 16 maart 2011, 10.06 uur

Op 1 april is het precies 10 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk werd opengesteld voor paren van hetzelfde geslacht.

Het COC roept homoparen die van plan zijn om te trouwen om dat op die historische datum te doen. Als zij dat willen kan de burgemeester hen in de echt verbinden. "De burgemeester wil graag bijdragen aan dit speciale moment", aldus een woordvoerster van Van der Laan.

Stellen die willen trouwen moeten wel opschieten, de uiterste datum om in ondertrouw te gaan is op donderdag 17 maart. Henk Krol, oprichter van de Gay Krant en buitengewoon trouwambtenaar is ook beschikbaar voor de bijzondere trouwceremonie.

Het hele weekend van 1 april staat Amsterdam in het teken van 'Gay Capital van de wereld'. Op vrijdag wordt het weekend feestelijk geopend in de Westergasfabriek. Zaterdag 2 en zondag 3 april is in de Westergasfabriek de trouwbeurs Gay Bride plaats.

10 jaar geleden had Amsterdam de primeur van het eerste Nederlandse homohuwelijk. Oud-burgemeester Job Cohen verbond toen 4 paren van hetzelfde geslacht in de echt.