Start van hoofdcontent

Stad

nl

Elke dag wordt er een bejaarde opgelicht

14 maart 2011, 19.33 uur · Aangepast 15 maart 2011, 11.27 uur

Iedere dag wordt er een bejaarde in de stad slachtoffer van oplichting. Dat blijkt uit cijfers van de Amsterdamse politie.

Vaak doen de oplichters zich voor als medewerker van een bekend bedrijf en proberen ze zo binnen te komen en het vertrouwen van de ouderen te winnen.

Een van de laatste slachtoffers is de hoogbejaarde mevrouw van Houten uit Zuid. Zij wordt iedere dag geholpen met haar steunkousen door iemand van de Thuiszorg. Ook twee weken geleden, toen een voor haar onbekende invalster bij haar aanbelde. Zij wist haar vertrouwen te winnen en vroeg de keer erop om geld, 440 euro. Ze gaf de 'invalster' haar pas en pincode.

Nadat ze de pas had teruggekregen zou ze een paar dagen later ook het geleende geld terugkrijgen. Maar daar kwam dus niks van terecht, er was1700 euro verdwenen. Toen mevrouw van Houten Thuiszorg belde bleek de medewerker er wel te hebben gewerkt, maar te zijn ontslagen wegens diefstal.

Oplichting van ouderen komt volgens de politie dagelijks voor. De politie waarschuwt iedereen en de Amsterdamse ouderen in het bijzonder om nooit zomaar iets af te geven. Hoe vertrouwd het ook lijkt.