Start van hoofdcontent

Ajax

nl

Cruijff: 'Houding directie onacceptabel!'

25 maart 2011, 00.04 uur · Aangepast 18 november 2011, 12.47 uur

Johan Cruijff is klaar met de directie van Ajax. Hij wil verregaande veranderingen doorvoeren binnen de club, maar krijgt zijn zin er niet doorheen bij de Ajax-top.

Het topberaad tussen de technische werkgroep van Johan Cruijff en het bestuur en de directie van Ajax heeft donderdagavond de verhoudingen tussen beide partijen op scherp gezet. Volgens de clubleiding eist Cruijff de ,,totale regie''. De directie is echter niet bereid om de verantwoordelijkheid voor het beleid, waaronder het personeelsbeleid, uit handen te geven, zo liet het bestuur weten in een persverklaring.

Cruijff zei in de NOS-microfoon dat hij de opstelling van de Ajax-leiding ,,onvoorstelbaar, onacceptabel en onbegrijpelijk'' vindt. Hij gaf aan dat hij doorgaat met zijn opdracht om het technisch beleid bij Ajax te hervormen. ,,Als het moet, dienen de directie en de raad van commissarissen vervangen te worden.''

Volgens Cruijff is er wat hem betreft geen sprake van een machtsstrijd. ,,Wij praten over voetbal. Dat vak beheersen wij. Maar misschien voor de mensen in de directie en in de raad van commissarissen is het wel een machtsstrijd. Zij hebben de ballen verstand van voetbal. Daardoor is er geen enkele vorm van correctie in het beleid. De directieleden kunnen doen en laten wat ze willen. En ze zitten alleen maar hun eigen stoel te verdedigen. Dat kan en mag zo niet langer.''

Cruijff diende vorige week zijn plannen in bij Ajax. Na gesprekken met onder anderen Frank Rijkaard, Marco van Basten en andere grootheden uit het verleden van Ajax had hij met zijn medecommissieleden Dick Schoenaker en Peter Boeve zwaarwegende adviezen opgesteld. De legendarische nummer 14 wilde de technische leiding in handen geven van de huidige hoofdcoach Frank de Boer en de oud-internationals Dennis Bergkamp en Wim Jonk.