Ajax

NL
V

Cruijff: "Dit keer zetten we door!"

25 maart 2011, 11.28 uur · Aangepast 18 november 2011, 12.47 uur

Misleidend en onjuist, dat vindt Johan Cruijff van de verklaring van Ajax.

Dat laat Rutger Koopmans, Cruijffs zaakwaarnemer vrijdag weten aan AT5. Volgens Ajax wilde Cruijff de totale regie over het beleid van de club. Ajax kon daar onmogelijk mee akkoord gaan, zo gaf de club gisteren aan.

AT5 sprak Cruijff vrijdagmiddag. In dat gesprek gaf hij aan niet te zullen opgeven. "Dat is me vorige keer kwalijk genomen, maar ik sta nu niet alleen. De plannen zijn opgesteld door een groep oud-voetballers die samen zo'n 2000 wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld. Ik begrijp niet hoe de ledenraad überhaupt kan denken: dat doen we niet. Dat is te gek om los te lopen."

Cruijff sprak donderdagavond met bestuur en directie over de hervormingsplannen van zijn werkgroep. Dennis Bergkamp en Wim Jonk, die met de huidige hoofdcoach Frank de Boer de technische leiding zouden moeten gaan vormen, waren erbij. Maar de partijen kwamen er niet uit.

Cruijff was na afloop keihard in zijn oordeel. Hij noemde de opstelling van de Ajax-leiding "onvoorstelbaar, onacceptabel en onbegrijpelijk.". Hij gaf aan dat hij doorgaat met zijn opdracht om het technisch beleid bij Ajax te hervormen. "Als het moet, dienen de directie en de raad van commissarissen vervangen te worden." Ook Wim Jonk en Dennis Bergkamp zeiden zwaar teleurgesteld te zijn in Ajax.

Vraag is hoe het nu verder gaat. Directeur Rik van den Boog- die volgens Cruijff de ballen verstand heeft van voetbal- zei dat het werk gewoon weer doorgaat. Maar het zou kunnen dat er op korte termijn een bijzondere algemene ledenvergadering wordt uitgeschreven. De leden kunnen het bestuur van de vereniging en de verenigingscommissarissen (dat zijn Uri Cornel, Joop Krant en Cor van Eijden) naar huis sturen.